Perfomative Planning and Programming

Als mede-oprichter van cypress ben ik geïnteresseerd in het maken slimme digitale ontwerpen in de initiatieffase van het bouwproces.
Voor CPO heb ik de volgende tool ontwikkeld. Hoewel er nog meer – locatiespecifieke – ontwerpprincipes ingebouwd kunnen worden, werkt het al vrij aardig.

CPO

Sommige particulieren die zelf een huis willen laten bouwen verenigen zich in een bouwgroep en nemen als groep de taken van een projectontwikkelaar over. Dat proces duurt weliswaar langer dan het kopen van een kant-en-klare woning, maar het geld dat zij uitsparen (10 tot 15%) komt ten goede aan het vervullen van hun specifieke woonwens.

Dit proces zien we steeds vaker; het heet Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. In het kort: CPO.

Dit model is een voorbeeld van een mogelijke wens van een bouwgroep. Het gaat uit van een rijtje grondgebonden woningen en een vastgesteld bouwsysteem om de kosten voor uitvoering te beperken. Iedere gevel kan -binnen nader te bepalen randvoorwaarden- verschillen. In dit geval neme men een volledig glazen vliesgevel.

Het model wordt aangestuurd door gegevens van de locatie en de bouwer. Dit zijn de grondprijs, de diepte van de beschikbare bebouwingsstrook en de bouwprijs per kubieke meter (AUK).

Vervolgens geeft elke deelnemer in de bouwgroep aan welk budget zij hebben en hoeveel daarvan zij reserveren voor financiering en voor aanschaf van de grond. Daarna bepaalt hij zijn wensen met betrekking tot voor- en achtertuin.

In het model is vervolgens afleesbaar hoeveel vierkante meter elke deelnemer kan realiseren binnen zijn budget, op basis van zijn tuinwensen.

Hieronder een filmpje dat toont hoe dit parametrisch model werkt, en hoe een rijtje van dit soort woningen er uit kan zien. Ik benadruk: het gaat nog niet om een architectonisch ontwerp! Zie het liever als een massastudie.EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish