Ik ben Pim Christiaan Marsman. In mei 2010 ben ik begonnen met studiomarsman.

Na mijn afstuderen aan de Technische Universiteit Delft, faculteit Bouwkunde, heb ik zes jaar theoretische én praktische beroepservaring opgedaan.

De koppeling van idee en uitvoering heeft me altijd geboeid. Daarom studeerde ik  zowel af in architectuur als bouwtechnologie. Alleen de architectuuropleiding was mij te academisch: als ik ontwerp, heb ik een heldere voorstelling van de technische uitwerking nodig. Alleen via een realistisch idee van de uitvoering ontstaan succesvolle ontwerpen, zou je ook kunnen zeggen. Of: ontwerpen maakt van een functioneel model een esthetisch geheel, waardoor architectuur ontstaat.

Ervaring in architectuurtheorie (bij [ONL]) en de inzet van software (bij Technisch Ontwerp en Informatica aan de TU Delft) heeft mij geleerd wat de rol van de computer in het ontwerpproces kan zijn. In het licht van de huidige trend van Building Information Modeling (BIM) is deze kennis zeer relevant. Ik geloof dat ontwerpers een efficiënter proces doorlopen naarmate zij de rekenkracht van computers bewuster inzetten. Dat is overigens van groot belang voor opdrachtgevers. Op dit gebied nam ik in 2010 initiatief in de vorm van automatic-architecture; een driedaagse workshop op de TU Delft die de inzet van computation voor duurzaamheid en haalbaarheid onderzocht.

Mijn praktische werkervaring loopt van detailniveau (bij Octatube) tot en met stedenbouwkundige schaal (bij cepezed). Ik vind dat de conceptuele uitgangspunten van een ontwerp op ieder schaalniveau in de uitwerking zichtbaar moeten zijn. Dat zorgt voor leesbaarheid en maakt de belevenis sterker.

Bij beide werkgevers heb ik naast ontwerper ook als projectleider gewerkt. Door deze brede ervaring ben ik een allround ontwerper geworden met bovengemiddelde kennis van software en technische uitvoering. Voor elke opgave bestaan meerdere oplossingen, maar vaak is er maar een beste.

Sinds de oprichting van studiomarsman heb ik een aantal initiatieven ontplooid (kijk voor de links hiernaast):

automatic-architecture: een driedaagse workshop over computational design in grasshopper3d in samenwerking met TO&I van TUDelft

OntwerpwinkelDelft: met zeven andere architecten houden we tweewekelijks spreekuur in DOK voor particulieren met bouw- en verbouwplannen. Inmiddels door gegaan als de architectenwinkel Delft.

BouwzelfinDelft: Voor de woningbouw in de Harnaschpolder bij Delft lijkt CPO een prachtige bouwwijze. Via een toegewijde website willen we bouwgroepen samenstellen, en een ontwerptraject inzetten.

cypress: Met Sander Boer van MAUC geef ik ontwikkelaars praktisch advies bij haalbaarheidsstudies.

van BIM naar PIM: Hoe werkt de planologie over twintig jaar? Een vergezicht…

studiomarsman richt zich op particulieren. Ik werk niet alleen: het bedrijf functioneert naast mijn eigen ervaring dankzij mijn netwerk van aan de bouw verbonden vakgebieden, zoals visualisatie, projectmanagement, constructies, installaties en natuurlijk de aannemerij.

Mijn kennis en  netwerk zet ik graag voor uw bouwopgave in!